Pellonpiennartilaisuus 17.7.2019Teemana oli hiilensidonta ja syyskynnöstä luopuminen. Kyntämättä viljely luomumenetelmillä tuo omat haasteet etenkin nurmikasvustojen lopetukseen keväällä ennen kylvöä. Työnäytöksessä oli mukana uusimpia koneita nurmen rikkomiseen ja paikalla on myös monipuolisesti nähtävillä erilaisia koneita rikkojen hallintaan.

Päivä alkoi peltokierroksella Arto Käen pelloilla.

Tvensberg kaskiruis Colombo härkäpapu"Fulltofta" on Hans Larssonin jalostama heterogeeninen- eli monimuotoaineisto kevätrukiista.

Sangaste ruis on jalostettu 1875 ja on edelleen varteenotettava vaihtoehto rukiinviljelyyn.  Sen tähkä on iso ja pitkä, se on pitkäkortinen ja hyvin talvenkestävä. 

 Magnus Selenius kertoi omasta kasvinjalostustyöstään vanhojen lajikkeiden osalta.
Eliisa Kuusela on hapanjuurileipurit facebook-ryhmän perustaja ja hapajuurileivonnan innokas edistäjä. Hapanjuurileipurit arvostaa vanhojen viljojen makua ja sopivuutta hapanjuurileivontaan.
 Henri Saleniuksen Sitko Pizza & Bar Tampereelta tekee pizzat hapanjuureen. .
Sampsa Heinonen Ruokavirastosta kertoi uuden luomulainsäädönnön tuomista muutoksista luomusiementen käytössä ja mitä ovat uuden lainsäädännön mukaan luomulajike sekä heterogeenin eli monimuotoaineisto.
 Käkelän tilan isäntä Arto Käki ja tilan "vanha" isäntä eli nykyinen renki Reijo Käki
Sami Kuoppamäki osuuskunta Kymen Luomusta kertoi osuuskunnan toiminnasta ja sen syntyhistoriasta. kymiorganic.com
 Paikalla oli myös Jukka Kivelä Ecolan kierrätyslannoitteiden kehityspäällikkö
 Sampo Järnefelt kertoi Soilfoodin tuotteista.
 Juuso Joona ja Tuomas Mattila kertoivat hiiliviljelyn periaatteita ja aurattoman viljelyn periaatteet. Työnäytösten ohessa he myös kommentoivat eri koneiden ja menetelmien hyviä ja huonoja puolia.
Boris Lindgård BT-Agrolta kävi seikkaperäisesti läpi erilaisten terien soveltuvuudesta erilaisiin olosuhteisiin. 
 Boris Lindgård kertoi tarkat ohjeet miten koneet säädetään ja mitä muokkauksilla tavoitellaan. Kuvassa nurmen rikkomista Köckerling kultivaattorilla.
Kultivoinnin jälkeen mielummin seuraavana päivänä pelto ajetaan Kvick-Finnillä, jotta saadaan juuret pintaan kuivumaan.
Erittäin tärkeää on tutkia työnjälkeä  ja varmistaa, että koneet on oikein säädetty.

Myös suoraan nurmeen ajoa kokeiltiin, mutta lopputuloksen kannalta on parempi avata pelto päivää paria aikaisemmin, jotta irroitettu maa ehtii kuivahtamaan jolloin kasvien ja maan erottelu tapahtuu paljon tehokkaammin.
Peltopäivään oli saapunut myös Jukka Rajala, joka lapion kanssa tarkasti eri koneiden työjälkeä.
 Myös yleisöä kiinnosti työnjälki
Tero Suutari oli tuonut AgriToukolan maahantuman BioRotor jyrsimen työnäytökseen
 Työjärjestys ja säädöt ovat samat kuin Kvic-Finnin kanssa. Ensin kultivaattorilla ja sen jälkeen kuivahtanut kasvusto BioRoottorilla pintaan. Työnäytöksessä ajettiin suoraan nurmeen ja huomattiin muokkaamattomassa maassa koneen tarvitsema suuri tehontarve.
Työnjälki oli hyvä myös suoraan nurmeen ajettaessa.

Päivän yllättävin asia oli tavallisen joustopiikkiäkeen työnjälki hanhenjalkaterillä

Äkeellä onnistui matala noin 3-4 sentin muokkaus suoraan nurmikasvustoon. Muokkauhetkellä maa oli syvemmältä kosteaa ja pinnasta kuivahtanut eli vastasi aika pitkälti kevään olosuhteita.
 Yksi uutuuskoneista oli Väderstad Carrier CrossCutter terillä. Kone vaatii suuren ajonopeuden toimiakseen kunnolla eli työsaavutus on suuri. Muokkas tapahtuu matalaa 3-4 sentin syvyyteen. Kone soveltuu kylvöalustan tekoon ja sillä saadaan sopivan hienojakoinen mururakenne pintaan. Se myös murustaa maata tehokkaasti kasvien juurista. Osa kasvustosta jää kiinni maahan, joten se tarvitsee rinnalleen läpileikkaavalla terällä varustetun työkoneen.
Kovassa maassa ei kovin syvään päästä, mutta esimerkiksi matalan kultivoinnin jälkeen se tehokkaasti hajoittaisi turpeet ja kokkareet.

Peltopäivää seuraavana päivänä pelto ajettiin Carrierilla kahteenkertaan ristiin, yksikin kerta olisi ehkä riittänyt, mutta muokkaus oli niin nopeaa, että ajettiin varmuuden vuoksi kahteen kertaan. Sen jälkeen pelto ajettiin hanhenjalkaterillä 5 senttiin. Vain multasella alueella oli havaittavissa pientä äkeen tukkeutumista, johon kyllä auttaisi avarampi äes.
Parin päivän jälkeen pelto näytti tältä. Valmis kylvöalusta syyskylvöön. Sama onnistuisi varmaan keväälläkin.
 Nähtävillä oli myös Antero Teittisen rakentama juolannostin.
 Kuvassa näkyvän ilmalajittelijan toimintaa oli esittelemässä Timo Johansson
Kuvassa Jyrki Mikkolan rakentama proto nestemäisen lannoitteen levittämiseen


Kiitos kaikille peltopäivään osallistuneille. Arvion mukaan paikalla kävi 150-170 henkilöä. Erityisesti kiitos kaikille niille, jotka olivat tuoneet tilaisuuteen esittelykoneita. Kiitos  Makumarjalle www.makumarja, joka toimitti tilaisuuteen todella hyvää mansikkamehua ja Kalliomäen luomutilalle www.kapukallio, joka toimitti herkulliset luomulampaasta tehdyt makkarat.